Mistere Biblice

Datorită faptului că Biblia este o carte atât de veche, speculaţiile, având la baza unele fapte pe care le conţine, nu au întârziat să apară. Această listă conţine unele mistere istorice şi teologice care apar în Biblie.

1. Holy Grail (Sfântul Graal)

graal9

Conform mitologiei creştine, Sfântul Graal a fost cupa pe care Iisus a folosit-o la Cină Cea De Taină. Se spune că acesta poseda puteri miraculoase. Conexiunea lui Iosif din Arimathea cu legenda Graalului datează de la sfârşitul secolului al 12-lea când se spune că acesta a primit Graalul de la o apariţie a lui Iisus şi l-a trimis discipolilor lui în Marea Britanie. Posesia lui a fost atribuită mai multor grupuri (incluzând Cavalerii Templieri, probabil pentru că în momentul în care au început să circule poveştile Graalului aceştia erau în vârful ascensiunii lor). Există câteva cupe pretinse a fi Sfântul Graal, în câteva biserici. De exemplu în Catedrala Saint Mary din Valencia există un artefact, Potirul Sfânt, despre care s-a presupus că a fost dus de Sfântul Petru la Roma în secolul 1 şi apoi la Huesca în Spania de Sfântul Laurenţiu în secolul al 3-lea. Potirul din Valencia poate fi considerat drept Sfântul Graal, dat fiind că acesta a fost creat între secolul al 4-lea i.Hr. şi secolul 1 d.Hr., în Orientul Mijlociu. Alte poveşti spun că Graalul este îngropat sub Capela Rosslyn. Se mai spune că există o grupare protectoare a Sfântului Graal sau că a fost ascuns de Cavalerii Templieri în Oak Island.

2. Ark of the Covenant (Arca Alianţei)

arca-aliantei

Arca Alianţei este un recipient despre care se spune în Biblie că ar conţine tabletele pe care au fost scrise cele 10 Porunci. Arca a fost ţinută în Ierusalim până când babilonienii au invadat şi distrus templul. De atunci Arca a intrat pe domeniul legendei deoarece a dispărut pentru totdeauna. Câteva teorii despre locul unde ar putea fi sunt: ascunderea intenţionată de către preoţi sub Templul Mount; mutarea intenţionată din Ierusalim înaintea venirii babilonienilor; mutarea acesteia de către prinţul ethiopian Menelik I. După ultimele excavaţii lângă Templul Mount în Ierusalim s-au găsit tunele, dar săpăturile sub templu sunt interzise. Una dintre cele mai importante fântâni islamice, Dome of the Rock, se afla exact pe locul unde Primul Templu al lui Solomon se presupune că a fost. Conform Bibliei, Regele Solomon, când a construit templul, a cerut ca Arca Alianţei să fie aşezată pe o platformă care putea fi coborâtă într-un tunel în carul unui atac asupra templului. Aceasta ar putea fi cea mai plauzibilă locaţie.

3. Sodoma şi Gomorra

sodoma-si-gommora

Pentru păcatele locuitorilor, oraşele Sodoma, Gomorra, Admah şi Zeboim au fost distruse de ‘pucioasa şi foc de la Domnul din ceruri’ (Geneza 19:24-25). În creştinism şi Islam, aceste nume au devenit sinonime cu păcatul.

Existenţa istorică a oraşelor Sodoma şi Gomorra se afla încă în disputele arheologilor. Biblia spune că cele două oraşe se aflau lângă Marea Moartă. Cel mai aproape de a descoperi ceva au fost Walter E. Rast şi R. Thomas Schaub în 1973, incluzând şi Bab edh-Dhra, care a fost excavat în 1965 de arheologul Paul Lapp. Alte posibilităţi ar fi Numeira, es-Safi, Feifeh şi Khanazir. Toate locaţiile se află lângă Marea Moartă, cu foarte multe urme de arsură şi sulf pe majoritatea pietrelor descoperite.

4. Garden of Eden (Gradina Edenului)

gradina-edenului

Chiar dacă majoritatea teologilor consideră că povestea Grădinii Edenului nu trebuie luată literal, unii oameni chiar cred în existenţa acesteia. Biblia chiar dă indicaţii asupra locaţiei acesteia. Aceasta a dus la multe încercări de a o descoperi. Povestea creaţiei în Geneza descrie locaţia geografică în funcţie de patru râuri (Pishon, Gihon, Tigru şi Eufrat) şi trei regiuni (Havilah, Assyria, şi Kush). Sunt ipoteze care plasează Edenul la izvoarele Tigrului şi ale Eufratului (nordul Mesopotamiei), în Irak (Mesopotamia), Africa şi Golful Persic. În timp ce adevărata locaţie rămâne un mister, există un lucru fascinant în această poveste: Ethipoia este menţionată ca fiind lângă sau în jurul Grădinii Edenului în Geneza 2:13. Începând cu 1974, paleontologii au ajuns la concluzia că Ethiopia este locaţia ştiinţifică a originii umane, şi o Grădină a Edenului ştiinţifică.

5. Codurile Biblice

biblia20

Codul Biblic, cunoscut şi drept codul lui Torah, este o serie de mesaje presupuse a exista în scrierile Bibliei, care decodate fiind, scot la iveală învăţături şi profeţii. Studiile şi rezultatele acestor coduri au devenit populare odată cu cartea Codul Bibliei.

Metoda principală prin care au fost extrase mesaje este Secvenţa Literei Echidistante (ELS în engleză). Ca să obţii ELS dintr-un text, alege un punct de pornire (în principiu, orice literă) şi un număr. Apoi, plecând de la punctul de pornire, selectaţi literele din text de la o distanţă egală cu numărul ales. Folosirea şi publicarea predicţiilor bazate pe Codurile Biblice au avut un mare succes, cel mai mult datorită jurnalistului Michael Drosnin. Cea mai faimoasă predicţie a lui Drosnin, în anul 1994, a fost că în 1995 va fi asasinat Premierul Israelului, Yitzhak Rabin.

6. Cele 10 triburi pierdute ale Israelului

10-triburi-pierdute

Sintagma ‘Zece Triburi Pierdute ale Israelului’ se referă la triburile antice ale Israelului care au dispărut din Biblie după ce Regatul Israelului a fost asuprit şi distrus de Assyria. Multe grupări evreieşti au doctrine cu privire la existenţa ascunsă a acestora sau revenirea lor publică în viitor. Au apărut câteva speculaţii privind descendenţii acelor triburi. Unii spun că ar fi vorba despre irlandezi, americanii nativi, britanicii şi japonezii.

7. Faraonul exodului

faraon20

Faraonul exodului este faraonul care a domnit peste Egipt în timpul exodului. De fapt întrebarea este care faraon ar fi fost. Povestea înrobirii Copiilor Israelului în Egipt şi fuga acestora din Egipt, urmăriţi fiind de o întreagă armată, la trecerea Marii Roşii, este spusă în primele capitole din Cartea Exodului. Faraonul nu este numit, iar întrebarea despre identitatea sa a fost subiectul a numeroase speculaţii printre cei ce cred că exodul a fost adevărat. Cea mai populară speculaţie este cea care îl prezintă ca faraon în acea perioadă pe Ramesses cel Mare, cu toate că nu există nicio dovadă arheologică.

8. Arca lui Noe

arca-lui-noe-10

Din timpul lui Eusebiu (275 - 339 d.Hr.) până în prezent, căutările rămăşiţelor fizice ale Arcei lui Noe au fost fascinante atât pentru creştini, cât şi pentru evrei şi musulmani. În ciuda numeroaselor expediţii, nicio dovadă ştiinţifică nu a fost găsită. Căutătorii Arcei nu aveau multe detalii privind locaţia acesteia, până când s-a menţionat în Geneza de Muntele Ararat. Pe la jumătatea secolului al 19-lea, arheologii descoperiseră un imperiu din primul mileniu i.Hr. şi regiunea Urartu, contemporani cu Imperiul Assyrian şi regatele timpurii ale Israelului, localizate în munţii din Armenia şi estul Turciei.

9. Apostolul Iubit

apostol17

Unul dintre cele mai mari mistere biblice se referă la identitatea apostolului pe care l-a iubit Iisus. Conform Evangheliei lui Ioan, acesta este apostolul care s-a aplecat peste Iisus la Cină Cea De Taină şi singurul apostol prezent la crucificare. Deasemenea se spune că Evanghelia lui Ioan este bazată pe amintirile apostolului. Totuşi, ciudat, nu îi dezvăluie numele. Nici celelalte trei evanghelii nu îi dezvăluie numele. De fapt, nu a fost pomenit niciodată că Apostolul Iubit (cum este numit adesea). Deasemenea nu amintesc nimic despre discipolul care se apleacă peste Iisus în timpul Cinei sau care a asistat la crucificare. Tăcerea aceasta hrăneşte şi mai mult misterul.

Mulţi învăţaţi au pretins că Apostolul Iubit a fost Lazăr, fratele Mariei şi Martei din Bethany, şi totodată omul pe care Iisus l-a înviat din morţi. Motivul pentru aceasta este faptul că im momentul în care cele două surori l-au chemat pe Iisus să îl ajute pe Lazăr, acestea i-au spus: ‘Doamne, cel pe care îl iubeşti este bolnav’. Unele teorii moderne au pretins că Apostolul Iubit a fost Maria Magdalena - idee care l-a impresionat pe Dan Brown.

10. Autorii Evangheliilor

biblie67

Evangheliile sunt probabil cea mai importantă parte din Noul Testament şi până în secolul al 18-lea nu a fost privit ca pe un mister. Dar după investigaţiile moderne asupra isoriei celor 4 cărţi, ei au început să se întrebe dacă într-adevăr acestea au fost scrise de Matei, Marcu, Luca şi Ioan. Există speculaţii că aceste cărţi au fost scrise de oameni care îi cunoşteau pe apostoli, dar nu de apostoli direct. Acesta este un mister care va fi rezolvat foarte greu, atâta timp cât nu intervine un document foarte important să ateste acest lucru.

0 Response to "Mistere Biblice"

Trimiteți un comentariu

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme