SPIRITISM
Spiritismul este o doctrina filosofica crestina aparuta in Franta la mijlocul sec. al XIX-lea. O parte a intelectualitatii din Europa si Statele Unite a imbratisat spiritismul ca explicatie logica a realitatii, incluzand teme legate de transcendenta, ca Dumnezeu si viata de apoi. Au fost infiintate mii de scoetati spiritiste in ambele continente, iar ideile spiritiste au fost raspandite in asa masura incat in unele tari au aparut voci care sustineau includerea spiritismului in programa scoalara.
Cu toate acestea, o data cu ascensiunea regimurilor totalitare in prima jumatate a secolului al XX-lea, in Europa a avut loc o puternica opresiune a spiritismului, ca si a altor miscari filosofice si politice. In America de Sud totusi, activitatea catorva propovaduitori a reusit sa se constituie intr-o fundatie solida, desi spiritismul a devenit aici mai mult o doctrina religioasa si mistica. Aceasta transformare a fost mai puternica in Brazilia, unde mai mult de 4 milioane de oameni se declara "spiritisti" (conform ultimului recensamant al Instituto Brasileiro de Geografia e Estatistica), ceea ce face din Brazilia cea mai mare tara spiritista din lume.
Spirite
Dupa separarea sa de corp, sufletul se reincarneaza cateodata imediat, dar cel mai adesea la intervale mai mult sau mai putin lungi. In lumile superioare reincarnarea este aproape intotdeauna imediata, materia corporala fiind aici mai putin grosiera. Spiritul incarnat in ea se bucura de aproape toate facultatile sale; starea sa normala este cea a somnabulilor lucizi.
Spiritele exercita o influenta asupra evenimentelor vietii de vreme ce ele ne sfatuiesc. Aceasta influenta se exercita si altfel decat prin gandurile care le sugereaza, adica ele au o actiune directa asupra savarsirii lucrurilor dar niciodata nu actioneaza in afara legilor naturale Noi ne inchipuim pe nedrept ca actiunea spiritelor trebuie sa se manifeste prin fenomene extraordinare; am dori ca ele sa ne vina in ajutor prin miracole si ni le reprezentam intotdeauna inarmate cu o bagheta magica. Dar nu este deloc asa - de aceea interventia lor ne pare oculta si ceea ce realizeaza cu concursul lor ne pare foarte natural.
Spiritele au o actiune asupra materiei, dar numai pentru indeplinirea legilor naturii si nicidecum pentru a se abate de la ele facand sa se iveasca tocmai la timp un eveniment neasteptat si contrar acestor legi.
Spiritele care provoaca necazuri pot actiona ca urmare a unei animozitati personale dar pot ataca si pe primul venit, fara un motiv determinat. Cateodata ele sunt dusmanii pe care i-am facut in timpul acestei vieti sau intr-o alta, si care ne urmeaza; alta data, nu exista motive. Cateodata reaua vointa a fiintelor care ne-au facut rau pe pamant nu se stinge odata cu viata lor corporala. Adesea, ele isi recunosc nedreptatea si raul pe care l-au facut; dar tot adesea, ele ne urmeaza cu animozitatea lor.
Cand obstacolele par sa se opuna in mod inexplicabil planurilor noastre este datorita influentei unui spirit dar, cel mai adesea, noua insine care nu ne pricepem. Pozitia si caracterul influenteaza mult. Daca ne incapatanam pe un drum care nu este al nostru, spiritele nu au niciun amestec, noi suntem propriul nostru geniu rau.
Suflet
Sufletul este un spirit incarnat. El inainte de a se uni cu trupul era spirit. De aici se poate trage concluzia ca sufletele si spiritele sunt identice - sufletele sunt spirite. Inainte de a se uni cu trupul, sufletul este una din entitatile inteligente care populeaza lumea invizibila si care imbraca temporar un invelis carnal pentru a se purifica si lumina. In afara de suflet si corp, in om, mai exista si liantul ce uneste sufletul cu trupul. Natura acestui liant este semi-materiala, adica intermediara intre spirit si corp. Liantul este necesar pentru ca ele sa poata comunica unul cu celalalt. Prin acest liant, spiritul insufleteste materia, si reciproc.
Sufletul nu este deloc inchis in corp precum pasarea intr-o colivie. El radiaza si se manifesta in afara, asemenea luminii ce traverseaza un glob de sticla sau ca sunetul imprejurul unui centru sonor; asa incat se poate spune ca este exterior, dar nu face parte din invelisul corpului.
0 Response to "SPIRITISM"
Trimiteți un comentariu