Rudolf Steiner si antropozofia (prima parte)Antropozofia, derivata din Antropo-Sofia, care inseamna pe scurt, Om-Intelepciune,este un vechi cuvant pe care il gasim in scrierile marelui mistic din secolul al saptesprezecelea,Thomas Vaughan. Ea difera substantial de antropologie prin aceea ca ultima se ocupa de cunoasterea raselor umane,in timp ce antropozofia se ocupa de cunoasterea omului in sine - in totalitatea sa - prin care Rudolf Steiner intelegea nu numai corpul fizic ci si sufletul ca si corpurile subtile ale omului. Steiner nu a negat si nici nu a minimalizat realizarile stiintei moderne,a sustinut doar ca acestea sunt incomplete si vor ramane asa cat timp facultatile latente din om nu vor fi dezvoltate si puse in valoare,facultati cu ajutorul carora oamenii vor fi in stare sa perceapa "manifestarile mai subtile ale naturii" si,in felul acesta,sa capete cunostintele la care nu pot accede prin metode obisnuite ale stiintei materiale.

Steiner si-a dezvoltat aceste facultati si i-a invatat si pe altii sa faca la fel; invataturile sale au fost atat de convingatoare incat printre discipolii sai s-au numarat medici,oameni de stiinta,scriitori,artisti,educatori si chiar teologi. Delicatetea innascuta si toleranta care il caracterizau,l-au ajutat "sa le vorbeasca in limba lor" si in felul acesta sa-i castige de partea lui. Medicului,i-a aratat metode noi de diagnostic,inginerului,noi metode de a se inspira,teologului i-a prezentat invatatura lui Hristos intr-o lumina nebanuita pana atunci,educatorului i-a prezentat metode noi si eficace de formare a mintilor tinere. Acestea nu au fost totul; Steiner a pus bazele noii arte a euritmiei (nu le confunda cu euritmiile Dalcroze) "care cauta sa dea expresie intregii fiinte umane prin poezie ca mijloc de formulare". In cuvintele marelui artist mistic Arild Rosenkrantz,care a devenit discipol al lui Steiner; "viziunea intuitiva ne descopera ceea ce framanta sufletul unui poet,pentru ca ea patrunde pana la sursa tuturor impulsurilor umane care stau la baza exprimarii; exprimare a sufletului,a mintii si,de asemenea,a corpului. Ea recunoaste impulsurile de miscare in laringe si organele invecinate,care devin grai. Aceste impulsuri pot fi retinute inainte ca ele sa fie transformate in cuvinte de catre poet,sau in cantec de catre cantaret,si in schimb li se permit sa se reverse intr-un torent de miscari care se manifesta prin intreg corpul. Ceea ce ar fi trebuit sa fie grai,ramane miscare,pe baza unor principii precise si aceasta este arta euritmiei". Intr-un cuvant,"noua arta a euritmiei cauta sa dea expresie directa din partea celui care o practica ritmului care cuprinde organismul uman si Natura...".

In ceea ce priveste pictura, Dr.Steiner a sustinut ca in viitor ea trebuie sa depaseasca limitele actuale si sa devina,ca sa spun asa,"o fereastra prin care sa putem privi la lumea spirituala",caci numai in felul acesta isi va indeplini ea menirea atat de inalta. Steiner a emis de asemenea unele idei foarte originale referitoare la arhitectura,dar din pacate punerea lor in practica s-ar fi dovedit atat de costisitoare incat probabil ca ar fi durat foarte mult timp pana cand sa fie realizate. Pe de alta parte,contributiile sale in domeniul cultivarii florilor,a fructelor si legumelor,s-au dovedit utile si necostisitoare;multi horticultori din zilele noastre folosesc metodele lui Steiner fara sa stie ca toate acestea i se datoreaza lui. Steiner a aratat cand este bine sa se semene semintele si cand nu si cum pot creste plantele neobisnuit de viguroase daca ele sunt cultivate sub geamuri colorate. Ainsistat apoi asupra semnificatiei culorilor si a aratat ca vibratiile corespunzatoare diferitelor culori,ca de exemplu rosul,albastru sau galbenul,se afla intr-o stransa relatie cu viata sufletului omenesc si cu emotiile lui.

1 Response to "Rudolf Steiner si antropozofia (prima parte)"

  1. georgiana says:

    to be continued..next one ? nu mi.ai rasp l intrebare cum d te.ai mai gandit s mai scrii kte cv.

Trimiteți un comentariu

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme