Misterul contelui de St. Germain


Misteriosul personaj pe care noi îl cunoaştem acum drept contele de Saint-Germain a fost pentru prima dată identificat în 1710 ca fiind marchizul de Montferrat. Zărit în Veneţia de muzicianul Rameau şi de doamna Gergy, din înalta societate pariziană, aceştia spun că avea înfăţişarea unui bărbat aflat între 40 şi 50 de ani. O înfăţişare pe care şi-o va păstra toată viaţa, oficial decedând în 1784. Cu toate acestea, mulţi oameni sunt de părere că el nu a trecut niciodată în eternitate. Pentru ei, acest personaj enigmatic a devenit cunoscut drept “Saint-Germain Nemuritorul”.

Originea lui Saint-Germain nu a fost niciodată dezvăluită, nici măcar de cei cărora le încredinţase secretul său. Pe tot parcursul vieţii, el a arătat ca un om între două vârste, cu o constituţie fizică solidă şi o înălţime medie. Era un excelent povestitor şi avea abilităţi impresionante. Astfel, putea să creeze bijuterii superbe, avea cunoştinţe temeinice în domeniul muzicii şi artei şi prepara poţiuni despre care susţinea că erau elixirul tinereţii. Nu a fost nicicând văzut mâncând sau bând, însă se bucura de compania femeilor şi se învârtea în cercurile aristocraţiei. Părea să nu îmbătrânească niciodată. Perioada sa de celebritate este cuprinsă între anii 1750 şi 1760, pe care i-a petrecut la Paris.

Rolul său principal era acela de spion pentru regele Ludovic al XV-lea. Totuşi, prietenia sa cu regele i-a adus mulţi duşmani din cadrul guvernării franceze, astfel că a fost forţat să fugă în Anglia. A reapărut în Rusia, ca fiind generalul Soltîkov, şi a jucat un rol important în răscoala din 1762. La începutul guvernării lui Ludovic al XVI-lea, a reapărut la Paris şi, prin intermediul unei vechi prietene, contesa d’Adhemar, a înaintat un avertisment reginei Maria Antoaneta asupra pericolelor care ameninţau monarhia franceză. Saint-Germain a încercat să-l vadă personal pe rege, însă poliţia avea ordine din partea preotului acestuia să îl captureze. Din nou, Saint-Germain a dispărut fără urmă.

Se pare că a căutat refugiu la castelul contelui Charles de Hisse-Cassel, din ducatul Schlesing, Austria. Se spune că i-a dezvăluit contelui multe dintre secretele sale, dar, în 1784, Saint-Germain pur şi simplu se săturase de viaţă şi murise. Cu toate acestea, nu există nici un document oficial care să-i ateste moartea şi nici o piatră funerară care să îi poarte numele. I-a lăsat contelui toate documentele, între care multe priveau francmasoneria, dar, asemenea lui Ludovic al XV-lea, Charles nu a dezvăluit niciodată vreun detaliu despre trecutul adevărat al lui Saint-Germain. Şi, într-adevăr, deşi pretindea că era întristat de moartea lui Saint-Germain, nu părea chiar atât de afectat, după cum susţineau o serie de comentatori. Există chiar o teorie, conform căreia contele ar fi fost implicat în înscenarea morţii acestuia.

Evident, s-au înregistrat relatări ulterioare despre Saint-Germain. În 1786, a întâlnit-o pe împărateasa Rusiei şi, în 1788, se pare că era reprezentantul oficial al Franţei la Convenţia Mondială a Francmasonilor. Contesa d’Adhemar a afirmat că şi-a întâlnit vechiul prieten în 1789, 1815 şi 1821 şi că, de fiecare dată, părea să nu fi îmbătrânit deloc. Contele de Saint-Germain a continuat, după cum se spune, să influenţeze societăţile secrete şi se poate să fi fost chiar un călăuzitor al rozicrucienilor. Aşadar, cine era straniul personaj? Parizienii care nu-l agreau spuneau că era fiul unui evreu numit Aymar, sau al unui evreu alsacian, pe nume Wolff. Totuşi, la acea vreme, se credea că Saint-Germain era fiul natural al văduvei regelui Carol al II-lea al Spaniei, Marie de Neubourg. Un studiu recent a avansat ideea că se poate să fi fost chiar unul dintre fiii principelui Rákóczi al II-lea al Transilvaniei. Acesta şi-a încredinţat copiii împăratului Austriei pentru a fi crescuţi de el, însă se spune că unul dintre ei ar fi murit la o vârstă fragedă. Acum se ia în calcul posibilitatea că, de fapt, acest copil să fi fost crescut de o familie din micul târg San Germano din Italia. Aşa s-ar explica provenienţa numelui Saint-Germain. Totuşi, unii, în special cei implicaţi în mişcarea teozofică, cred că e posibil ca Saint-Germain să fi fost unul dintre “marii maeştri”, trimis spre a le atrage atenţia oamenilor că apucaseră pe o cale greşită în viaţă. Se crede că este posibil ca el să mai hoinărească pe pământ, aşteptând momentul potrivit pentru a reapărea şi a sfătui omenirea aflată la ananghie. Totuşi, până atunci, personajul enigmatic cunoscut drept contele de Saint-Germain va rămâne un mister.

0 Response to "Misterul contelui de St. Germain"

Trimiteți un comentariu

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme