TREPTELE SUFERINTEI SI GASIREA FERICIRII


1. Stupoarea: Trecerea brusca de la o stare de maxima fericire la cea mai cumplita si profunda nefericire. Aceasta rasturnare tragica de situatie este cunoscuta de greci datorita lui Aristotel ca fiind katastrophe. Exemplul cel mai graitor este al lui Iov, din Vechiul Testament, care intr-o singura zi ajunge de la cel mai bogat, drept si respectat, intr-o stare de degradare teribila. Isi pierde intreaga familie, averile si sanatatea.
2. Angoasa: Suferinta este traita in spasme si nelinisti.
3. Constanta: Disperarea, deznadejdea si depresia par ca nu mai au ragaz, nu exista speranta si nici liman. Nici macar moartea nu se grabeste...
4. Amintirea: In aceasta stare perplexa de suferinta generalizata se proiecteaza fericirea trecuta, imaginea prosperitatii si a demnitatii pierdute.
5. Condamnarea: Oprobriul public, plecarea prietenilor, solitudinea impusa. Dupa caderea sociala, dupa pierderea tuturor valorilor, individul ramane exasperat, plictisit si nemangaiat.
6. Revolta: Lupta cu destinul, invinovatirea Providentei, negasirea niciunui sens pentru suferinta. Si aici exemplul lui Iov ramane ca un reper: un om care se chinuie, cazut in cenusa si noroi, cuprins de lepra, cu fata plina de lacrimi.

Ei bine, pe aceasta scara care coboara in abisurile intunecate ale sufletului se afla, fara macar sa stie, cei care trebuie sa invete marea lectie oferita personal de catre Marele Nostru Creator, si anume aceea ca Spiritul invinge materia, Iubirea risipeste nefericirea, iar non-atasamentul fata de valorile trecatoare iti garanteaza linistea si fericirea! Cand nu ai nimic de pierdut, de ce sa te temi? Aici este taina Mantuitorului care spune: „Regatul meu nu este din lumea aceasta...”

Scris de CIRLEA TEODORA

0 Response to "TREPTELE SUFERINTEI SI GASIREA FERICIRII"

Trimiteți un comentariu

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme